A Mozillát azzal vádolják, hogy a felhasználók engedélye nélkül követi online szokásaikat a Firefoxban

A NOYB (None Of Your Business) európai digitális jogi csoport a Mozilla ellen adatvédelmi panaszt nyújtott be, mely szerint a vállalat a Firefox egyik (beleegyezés nélkül bekapcsolt) adatvédelmi funkcióját a felhasználók online viselkedésének nyomon követésére használja. A PPA (Privacy-Preservation Attribution) nevű és a Metával közösen fejlesztett funkció 2022 februárjától működik, és a Firefox júliusban kiadott 128-as verziójában automatikusan engedélyezésre került.
A NOYB panaszában az áll, hogy a Mozilla ezt a funkciót a Firefox felhasználói viselkedésének nyomon követésére használja a weboldalakon. A vállalat soha nem kérdezte meg a felhasználókat, hogy engedélyezik-e ezt a beállítást, mivel alapértelmezetten bekapcsolásra kerül, miután a felhasználók elvégzik a szoftverfrissítést.
A NOYB szerint a PPA lehetővé teszi a Firefox számára, hogy adatokat tároljon a felhasználók hirdetésekkel kapcsolatos interakcióiról a hirdetők számára.
A Mozilla azt állítja, hogy ez a rendszer javítja az adatvédelmet azáltal, hogy a hirdetések teljesítményét anélkül méri, hogy az egyes webhelyek személyes adatokat gyűjtenének. A NOYB szerint azonban a nyomon követés egy része Firefoxban történik, zavarva ezzel az EU Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) szerinti felhasználói jogokat.
A Mozilla ragaszkodik ahhoz, hogy a PPA ne ossza meg a böngészési információkat harmadik féllel, beleértve magát a vállalatot is, illetve az, hogy a hirdetők csak összesített adatokat kapjanak a hirdetések teljesítményéről.

1. ábra A Firefox PPA funkciójának letiltása forrás: BleepingComputer

 

A Firefox-ot használók úgy kapcsolhatják ki a PPA funkciót, hogy megnyitják a webböngésző Privacy & Security beállítását, majd pedig kiveszik a jelet az “Allow websites to perform privacy-preserving ad measurement” mellett lévő checkbox-ból.

 

(bleepingcomputer.com)

Címkék

Mozilla Firefox