Milyen videókonferencia szolgáltatást válasszunk?

 

A számunkra megfelelő videótelekonferencia (VTC) szolgáltatás kiválasztása nem könnyű feladat, főképp, ha gondot fordítunk az adatvédelmi szempontokra is, de pontosan mit is célszerű figyelembe vennünk?

A Freedom of the Press Foundation (FPF) nonprofit szervezet a legnépszerűbb VTC platformok főbb jellemzőinek jól áttekinthető összefoglalásával szeretne támpontot nyújtani ehhez a döntéshez.

A választáshoz az FPF szerint célszerű tekintetbe venni, hogy a kiszemelt platform esetében:

 • támogatott-e a végponttól-végpontig tartó titkosítás (E2EE);
 • támogatott-e a saját VTC szerver hosztolása (self hosting);
 • van-e szükség fiók regisztrálására ahhoz, hogy csatlakozzunk egy értekezlethez;
 • összesen hány résztvevő csatlakozhat egy értekezlethez.

 

Az FPF által vizsgált platformok és azok főbb jellemzői:

 • Zoom: Habár a Zoom már 2011 óta elérhető, népszerűsége csak az utóbbi néhány hét során ugrott meg jelentős mértékben.
  Előnye: Jó minőségű hívások bonyolíthatóak rajta keresztül; az ingyenes verzióval 100 usert használhatunk; van lehetőség önálló hosztolásra saját szerveren, azaz nincs szükség arra, hogy a Zoom szerverein tároljuk adatainkat.
  Hátránya: Sajnos a Zoomot számos biztonsági és adatvédelmi probléma övezi, köztük valótlan állítások a titkosítással kapcsoaltban, valamint olyan sérülékenységek, amelyek a felhasználói adatok kiszivárgásához vezethetnek. A cég ugyanakkor igyekszik gyorsan reagálni a felmerülő problémákra.
 • Classic Google Hangouts: A Google konzumer videókonferencia szolgáltatása.
  Előnye: Megbízható szolgáltatás, ami közel bármilyen eszközön elérhető.
  Hátránya: Nincs E2EE támogatás (azaz a Google-nél rendelkezésre állnak a titkosító kulcsok, amelyek birtokában a felhasználók kommunikációja számukra hozzáférhető); maximum 25 felhasználó vehet részt a hívásokban, akiknek kötelezően be kell jelentkezniük a Google fiókjukba.
 • Google Meet: A Google üzleti videókonferencia szolgáltatása.
  Előnye: Itt már 250 felhasználó is részt vehet a hívásokban, és nem kötelező bejelentkezni a Google fiókba.
  Hátránya: A Google Hangoutsal megegyező titkosítás és teljesítmény; továbbra sincs E2EE és saját hosztolás.
 • Skype: A Microsoft konzumer video chat alkalmazása.
  Előnye: Megbízható videokonferencia szolgáltatás maximum 50 résztvevővel, azonban a Meet Now funkció segítségével fiók regisztráció nélkül is van lehetőség becsatlakozásra meghívás útján.
  Hátránya: nincs E2EE, sem self hosting.
 • Microsoft Teams: A Microsoft üzleti videókonferencia szoftvere.
  Előnye: 250 résztvevőt támogat és nincs szükség fiók regisztrálására.
  Hátránya: Miután a Microsoft Office 365 részét képezi, nincs lehetőség valóban önálló hosztolásra és nincs E2EE támogatás.
 • Slack:
  Hátránya: Csupán 15 résztvevő; kizárólag asztali környezeten érhető el; nincs E2EE; kötelezően be kell jelentkezni a Slack fiókba, emellett nincs lehetőség self hostingra.
 • Cisco Webex:
  Előnye: A Webex ügyfélszolgálata ingyenes fiókkal is hívható, és kérhető a E2EE aktiválása 100 felhasználóig; self hostingra is van lehetőség.
  Hátránya: Az E2EE nem alapértelmezett.
 • Jitsi Meet: Egy nyílt forrású projekt, amely innen érhető el.
  Előnye: saját hosztolású videókonferencia szerver; nincs szükség bejelentkezésre és a felhasználók maguk állíthatnak be egyedi meeting azonosítót.
  Hátránya: Az összefoglaló születésekor még nem volt teljes E2EE támogatás (kettőnél több felhasználó esetében ez még nem elérhető), azonban ez fejlesztés alatt áll; maximum 75 résztvevő támogatott és a hívások minősége ennél jóval kevesebb bejelentkezett felhasználó esetében is romlik.
 • Whereby (korábban Appear.in):
  Előnye: Egyszerű használat.
  Hátránya: Csupán négy résztvevőig elérhető az E2EE; a felhasználóknak csupán egy nevet kell megadniuk ahhoz, hogy csatlakozzanak egy értekezlethez; nagyobb csevegőszoba használata különdíjas ám ekkor nincs E2EE; a self hosting nem támogatott.
 • FaceTime:
  Előnye: Egyszerű, megbízható szolgáltatás; E2EE támogatás
  Hátránya: Maximum 32 résztvevő; nincs self hosting.
 • Signal: Biztonsági körökben hivatkozási alap, az FPF is ajánlja újságíróknak.
  Előnye: E2EE támogatás; nyílt forrású; átlátható működés.
  Hátránya: Csupán két résztvevős videó hívásra alkalmas; kötelező megadni telefonszámot, ami a hívásban résztvevő féllel megosztásra kerül; elvben van lehetőség saját Signal szerver létrehozására, azonban a valóságban ez nem kommunikál megfelelően a központi Signal szerverrel.
 • WhatsApp: Több, mint 2 milliárd felhasználóval rendelkező platform.
  Előnye: A Signalnál is alkalmazott titkosítási protokoll használata, ennélfogva van E2EE támogatás.
  Hátránya: A WhatsApp a Facebook tulajdona, és habár a kommunikáció tartalmát nem, lényeges mennyiségű járulékos információt oszt meg a vállalattal. Csupán 8 résztvevős videó hívások bonyolíthatóak rajta keresztül, emellett nincs lehetőség self hostingra.
 • Wire: A Signal protokoll egy saját implementációját alkalmazza (Proetus). Az FPF egyes munkatársai is alkalmazzák.
  Előnye: Van lehetőség self hostingra; nem szükséges telefonszámot megadni a regisztrációhoz.
  Hátránya: Bár a Signalhoz képest több résztvevőt tud kezelni, azonban ez így is csupán négy felhasználó. (Ugyanakkor vendégek meghívásával ez némiképp bővíthető.) A felxibilitás hátránya, hogy a résztvevők kontakt listáját a Wire saját szerverein tárolja. A hívások emellett időnként akadozhatnak.

Az FPF által vizsgált szempontok összegzése táblázatos formában (2020.04.28-ai állapot):

Forrás: (freedom.press)

Megjegyzések, kiegészítések:

Az NBSZ NKI felhívja a figyelmet arra, hogy a fenti összefoglaló csupán az FPF által közzétett információkat tartalmazza, a magyar fordítás pedig a 2020.04.28-ai állapot alapján készült. Az FPF weboldalán szereplő információk szerint az eredeti publikációt folyamatosan frissítik, a változásokat nyomon követik, emiatt javasolt az eredeti cikk áttekintése.

Fontos kiemelni, hogy egy VTC szolgáltatás kiválasztásakor számos egyéb, a fenti összefoglaló által nem tárgyalt szempontra is javasolt figyelmet fordítani. Az NBSZ NKI erre vonatkozó tanácsait itt érheti el.

Megemlítendő az is, hogy a témában az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség (ENISA), valamint  az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynöksége (NSA) is tett közzé egy-egy ajánlást, amely innen és innen érhető el, ezek áttekintése szintén javasolt.