Gondolkodj mielőtt kattintasz! ─ E-mail biztonság a kiberhónap apropóján

Az Európai Kiberbiztonsági Hónap (ECSM) egyik idei kiemelt témája – a zsarolóvírusok mellett –  az adathalászat (phishing), így  eheti tippünkben egy interaktív segédlettel készültünk, amely az adathalász e-mailek felismerésében nyújthat segítséget.

Adathalász támadásnak nevezzük, amikor valaki megtévesztés útján igyekszik tőlünk információt – általában belépési, pénzügyi vagy egyéb személyes adatot – kicsalni. Mindezt leggyakrabban e-mail, SMS, vagy közösségi média hálózaton keresztül küldött üzenet formájában teszik, de egyre gyakoribb, hogy telefonon keresik fel az áldozatokat.

Ahhoz, hogy megvédhessük magunkat az adathalász támadásoktól, sajnos nem elég a védelmi szoftverekre és beállításokra támaszkodnunk, szükségünk lesz egy biztonságtudatos e-mail ellenőrzési folyamat elsajátítására is, amit aztán rutinszerűen alkalmazunk az elektronikus megkeresések során.

Ennek a biztonságtudatos folyamatnak az elsajátításában igyekszik segítséget nyújtani az NBSZ NKI által készített lenti interaktív segédlet. Az e-mailben szereplő felkiáltójelekre kattintva megtudhatjuk, hogy mikre érdemes figyelni a levél bizonyos elemeinek átvizsgálásakor.

Az adathalászatról bővebb információ olvasható az „Adathalászat ─ A leghatékonyabb kiberfegyver” című egy kiberbiztonsági elemzésünkben, illetve további érdekességek hallhatók az Adathalászat veszélyei című podcast adásunkból is.

E-mail
Feladó
ugyfelszolgalat@onszolgaltatoja.hu
Tárgy
Rendszerkarbantartás - hitelesítse fiókját vagy töröljük!

Tisztelt Ügyfelünk!

A holnapi napon rendszerkarbantartást végzünk és töröljük a nem megbíztható fiókokat az Ön védelme érdekében. Kattintson a linkre és igazolja, hogy Öné a fiók.

Hogy ne veszítse el fiókját, mielőbb végezze el a hitelesítést, különben holnap törölni fogjuk.
Köszönjük az együttműködését!

Ön szolgáltatója