Google keresés ─ itt is érdemes odafigyelni, hogy mire kattintunk

Amikor hirtelen be szeretnénk jelentkezni egy weboldalra, azonban nincs elmentve a weboldal címe a böngészőben, vagy amikor egy programot keresünk lázasan a neten, gyakran előfordul, hogy a keresőprogramokra támaszkodunk. Megszoktuk, hogy a hivatalos oldalak általában a találati lista elején szerepelnek.

Vessünk azonban egy pillantást a lenti képre, ami a Google keresőben a „Gimp” szóra keresés utáni találati listát mutatja. (A Gimp egy népszerű ingyenes, nyílt forráskódú képszerkesztő alkalmazás.) A képen szereplő találatok közül az egyik egy káros fájlra mutatott.

Ha jobban megnézzük a legelső találat valójában egy hirdetés, ezt az ad (advertisement) megjelölés jelzi.

A hirdetések önmagukban természetesen nem károsak, azonban ez történetesen egy rosszindulatú weboldalra vezető hirdetés volt. A keresési listában még úgy tűnik, mintha ez is a Gimp hivatalos webcímére (gimp[.]org) mutatna, azonban a redditen egy felhasználó bemutatta, hogy a hirdetésre kattintás után egy hivatalosnak tűnő, azonban teljesen más webcímű (gilimp[.]org) weboldal töltődött be.

Ezen az oldalon a Download (letöltés) linkre kattintás egy Dropbox tárhelyre irányította át a böngészőt, ahonnan egy káros .exe állomány volt letölthető.

Hogyan kerülhetjük el a káros Google hirdetéseket?

A káros hirdetések már külön elnevezéssel is rendelkeznek, ez az ún. „malvertising”. Manapság egyre több olyan esetről olvasni, hogy a Google hirdetési rendszerén káros tartalom jelenik meg, ezért javasolt megfogadni néhány egyszerű jó tanácsot, amit rögtön el tudunk kezdeni gyakorolni:

  • A legfontosabb, hogy ─ akárcsak az e-mailes linkeknél ─ a keresési találatokra se reflexből kattintsunk!
  • Ha tudjuk, hogy mi egy oldal webcíme, ne a program nevét írjuk be a keresőbe, hanem a weboldal URL-jét! Fenti példában ez az https://gimp.org. 
  • A gyakran használt oldalak címeit (különösen a netbanki oldalakat) mentsük el a böngésző könyvjelzők közé!
  • Amennyiben egyáltalán nem szeretnénk látni hirdetéseket a Google találatok között, érdemes lehet telepíteni egy ún. reklámblokkoló (ad blocker) böngészőbővítményt.