Gyereknap 2022 – Online gyerekbiztonság, tanuljunk játszva!

 

A közelgő – idén május 29-re eső – Nemzetközi Gyereknap alkalmából, az NBSZ NKI heti tippjében a gyermekek online biztonságával foglalkozunk. Ennek keretein belül a hasznos információk és tanácsok mellett bemutatásra kerül egy olyan játék is, amellyel a gyerekek játszva sajátíthatják el a biztonságtudatos gyakorlatokat.

Kommunikáció

Az első és legfontosabb javaslat, amit a szülőknek adhatunk az, hogy folytassanak nyílt kommunikációt a gyermekkel a rájuk leselkedő online veszélyekről, ugyanis sokszor nem a technikai megoldásoktól függ a biztonságtudatos internet- és eszközhasználat. Ezzel kapcsolatban javasolt megtekinteni az NBSZ NKI és a SANS Institute közös kiadványának 2020. szeptember havi számát (Online biztonság gyermekeknek), amelyben hasznos tanácsokat találhat mindehhez.

Szülői felügyelet

Amennyiben gyermekünk már elég idős ahhoz, hogy saját okostelefonja legyen, azonban úgy érezzük, hogy fontos lenne korlátokat felállítani az eszköz használatával kapcsolatban, igénybe vehetjük az okostelefonok beépített szülői felügyeleti funkcióit. Az iOS és Android rendszerek beépített szülői felügyeleti funkcióiról részletes leírás található korábbi tippünkben.

Okos játék, okos szülőktől

Egyre népszerűbbek a digitális játékok, és mint minden más internethez csatlakoztatható eszköz esetén, ezeknél is érdemes szülőként figyelmet fordítani a biztonsági és adatvédelmi kockázatokra. Hogy mikre javasolt odafigyelni, az az „Így csökkenthetők az okos gyerekjátékok kockázatai” című korábbi tippünkből megtudható.

Telefonfüggőség kontrollálása

A Kaspersky egy felmérése a következő eredményeket adata a mai fiatalok okostelefon használataira vonatkozóan. A felmérésben résztvevő tinédzserek 73%-a nem tudja elképzelni az életét okostelefon nélkül, 50% pedig még az ágyba is magával viszi készülékét, a 8 és 14 év közötti gyermekek közül pedig 44% folyamatosan jelen van az online térben. Hogy csökkenthessük gyermekeink – vagy akár saját magunk – telefonfüggőségét, a korábbiakban (Így szokhatsz le a telefonodról) ismertetett gyakorlatok elsajátítását javasoljuk.

Cyberbullying

A mai fiatalok körében jellemző magatartási forma, hogy a névtelenségbe burkolózva, vagy akár a nevüket is felvállalva zaklatják egymást a közösségi médiaoldalakon. Mivel ezek a platformok állandó elérhetőséget biztosítanak a felhasználóinak, az áldozatok akár soha véget nem érő zaklatásnak is ki lehetnek téve, amellett, hogy örök emlék marad, hiszen az internet nem felejt. A cyberbullyinggal kapcsolatban ajánljuk mindenki figyelmébe a témát feldolgozó elemzésünket.

Akkor se essünk pánikba, ha szülőként nem vagyunk biztosak abban, hogy a megfelelő iránymutatást, illetve segítséget tudjuk nyújtani gyermekeink számára! Látogassunk el a saferinternet.hu weboldalra, ahol számos hasznos információt találhatunk a témával kapcsolatban, sőt erre szakosodott szakemberek segítségét is kérhetjük.

INTERLAND – online magyar nyelvű játék

A Google által fejlesztett ingyenes online magyar nyelvű kalandjátékkal, az INTERLAND-dal a gyerekek akár játszva is elsajátíthatják a kiberbiztonsággal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat a gyakorlatban. A játék négy témakört (adatmegosztás, adathalászat és álhírek, cyberbullying, valamint adatvédelem és jelszó) dolgoz fel, amelyek a különböző ügyességi feladatok elvégzésével ismerhetők meg. Az egyes pályák sikeres teljesítéséről névre szóló tanúsítvány is kiállítható.