Egy hacker feltörte a Mobile Guardiant és mintegy 13 000 eszközt törölt le

Egy hacker feltörte a Mobile Guardiant, a világszerte használt digitális tantermi menedzsment platformot és távolról törölte az adatokat legalább 13 000 diák iPadjéről és Chromebookjáról.

A Mobile Guardian, a “Google for Education” (magyarul: „Google az oktatásért”) partnere, egy olyan többplatformos (Android, Windows, iOS, ChromeOS, macOS) szoftvermegoldás iskolák számára (12. osztályig), amely teljes körű eszközkezelést, szülői felügyeletet, biztonságos webszűrést, osztálytermi felügyeletet és kommunikációt kínál.

A platform bejelentette, hogy 2024. augusztus 4-én hacker támadás érte őket, amikor jogosulatlanul hozzáfértek a platformjához és iOS, valamint ChromeOS eszközökön lévő információkat töröltek távolról.

A szolgáltatást egyelőre felfüggesztették, így a felhasználók nem tudnak bejelentkezni a Mobile Guardian platformra és a diákok korlátozottan tudnak csak hozzáférni az eszközeiken lévő adatokhoz.

A Mobile Guardian vizsgálatai megállapították, hogy globális kiberbiztonsági incidens történt a platformjához való jogosulatlan hozzáféréssel kapcsolatban, amely világszerte érintette ügyfeleiket. Az előzetes információk alapján Szingapúrban 26 középiskolából mintegy 13 000 diák készülékét törölte le távolról az elkövető.  A kibertámadásra válaszul a szingapúri kormány eltávolította az alkalmazást az összes tanulói oktatási eszközről országszerte és segít visszaállítani azokat, amelyek a támadásban érintettek.

Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy az elkövető hozzáfért volna a felhasználók adataihoz vagy kiszivárogtatta volna azokat.

Ez az incidens nem kapcsolódik ahhoz a rossz konfigurációhoz, amely 2024. július 30-án informatikai kimaradást okozott.

 

(bleepingcomputer.com)