Újra támad az Emotet malware

Az Emotet malware három hónap kihagyás után ismét rosszindulatú e-maileket terjeszt, újjáépíti hálózatát és világszerte megfertőzi az eszközöket.

Az Emotet egy hírhedt rosszindulatú – általában Microsoft Word és Excel dokumentumokban előforduló – e-mailben terjesztett kártevő. Amikor a felhasználók megnyitnak egy fertőzött dokumentumot – amennyiben engedélyezve vannak a makrók – letöltődik az Emotet DLL, majd várja az utasításokat egy távoli C&C szervertől. Egy korábbi NBSZ NKI riasztásban olvashatnak róla bővebben.

Az Emotet 2023-as visszatérése

Több hónapos inaktivitás után az Emotet botnet 2023.03.07. reggel 8:00-kor (EST) újra megkezdte rosszindulatú tevékenységét. Az e-mailek már létező e-mail-láncokra válaszolnak, egy csatolt .zip fájl hozzáadásával, amelyek nem jelszóval védettek. A csatolt fájlok azt a látszatot keltik, hogy egy fontos számlát tartalmaznak.

cofense.com

Megnyitás után a „Tartalom engedélyezése” lehetővé teszi a rosszindulatú makrók futtatását, amik letöltik az Emotet .dll-t egy külső webhelyről és helyben, a gépen végrehajtják azt.

Nem látható előre meddig tart majd az új Emotet-hullám, hisz az utolsó időszak kevesebb, mint két hét alatt lezajlott 2022. novemberében, ezután pedig három hónapos inaktivitás volt tapasztalható.

(cofense.com)