mozilla

Egy új Mozilla funkció blokkolhatja a kockázatos bővítményeket bizonyos webhelyeken

Mozilla Firefox használóknak érdemes tudni, hogy a böngésző bővítmények panelen megjelenhet egy figyelmeztetés, miszerint az adott oldalon egyes bővítmények letiltásra kerülnek.

Figyelmeztető üzenet arról, hogy egyes bővítmények letiltásra kerültek az oldalon.

Ennek oka a Firefox 115-ös verziójában bevezett új funkció, a Quarantined Domains, ami a közlemény szerint a felhasználó védelmében blokkolni fogja a Mozilla által még nem ellenőrzött kiegészítőket bizonyos webhelyeken ─ a domainek minőítési szempontjairól azonban bővebb információt nem közölt a cég.

“Bevezettünk egy új back-end funkciót, amely csak bizonyos, a Mozilla által felügyelt bővítmények futtatását engedélyezi bizonyos weboldalakon különböző okokból, többek között biztonsági aggályok miatt” – adta hírül a vállalat.

A felhasználók várhatóan a Firefox 116-os verziójától kezdődően finomhangolhatják a funkciót: az egyes bővítmények tekintetében az kikapcsolható lesz, ha a címsorba beírják az “about:config”-ot, és az “extensions.quarantinedDomains.enabled”-t “hamisra” állítják.

A böngésző bővítmények komoly biztonsági kockázatot hordozhatnak magukban, például szándékosan adatokat gyűjthetnek a felhasználókról, az esetleges programhibákból eredő sérülékenységekről nem is beszélve. A Mozilla új funkciója csökkent ezen a kockázaton, azonban a legbiztonságosabb, ha minél kevesebb külső feljesztésű kiegészítőt telepítünk a böngészőbe.

(thehackernews.com)