Hamis hírek terjesztéséhez törtek fel egy ukrán rádióállomást

Múlt hét csütörtökön kibertámadás áldozatául esett a TAVR Media ukrán rádióállomás, amelynek során az elkövetők Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egészségügyi állapotával kapcsolatban sugároztak hamis híreket.

A támadók az eltérített rádiócsatornán helyi idő szerint 12 és 14 óra között olyan információkat terjesztettek, miszerint az ukrán elnök intenzív osztályon fekszik, feladatait pedig Ruslan Stefanchuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke látja el – közölte az ukrán Különleges Kommunikációs és Információvédelmi Állami Szolgálat (SSSCIP) Twitter bejegyzésében.

A kijevi székhelyű TAVR Media kilenc nagy rádióállomást felügyel, a Hit FM, a Radio ROKS, a KISS FM, a Radio RELAX, a Melody FM, a Nashe Radio, a Radio JAZZ, a Classic Radio és a Radio Bayraktar rádiócsatornát. A Facebookon közzétett bejegyzésük szerint szervereiket és hálózataikat érte a támadás, és már dolgoznak a helyreállításon. Továbbá a cég azt is hangsúlyozta, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egészségügyi állapotával kapcsolatban elhangzott információk hamisak. A támadás részletei ─ például, hogy hogyan sikerült az elkövetőknek hozzáférniük a rendszerekhez ─ egyelőre nem ismertek.

A hamis hírek hallatán, Volodimir Zelenszkij Instagram oldalán tett bejelentkezésével cáfolta az állításokat.

(thehackernews.com)