backup

Biztonsági mentés világnapja – egy remek alkalom biztonsági másolatok készítéséhez

Minden év március 31-én, a Biztonsági mentések világnapján (World Backup Day) a kiberbiztonsági szakemberek világszerte igyekeznek felhívni a felhasználók figyelmét a biztonsági mentések fontosságára, vagyis arra, hogy készítsenek rendszeres időközönként biztonsági másolatot adataikról.

Napjainkban számos kényelmes megoldás áll a felhasználók rendelkezésére a biztonsági mentések készítéséhez, ám ezek biztonságtudatos alkalmazásához nem árt néhány kockázatcsökkentő intézkedés, valamint egy-két jó gyakorlat (best practice) elsajátítása sem. Ennek megfelelően a mellékelt összefoglaló infografika segítségével áttekintjük, hogy miért van szükség biztonsági mentésekre, illetve milyen adatokról, továbbá milyen elv alapján javasolt maguknak a másolatoknak az elkészítése.

A szervezetek például a legtöbb esetben rendelkeznek biztonsági mentéssel, mégis gyakran előfordul, hogy azok valamilyen oknál fogva mégsem használhatók fel. Ennek számos oka lehet, amelyekről egy korábbi, “Hiába rendelkezik a szervezet biztonsági mentéssel, ha ez a lépés kimarad!” című tippünkben olvashatnak bővebben.

Ezen felül további érdekességek és hasznos információk érhetők el a témával kapcsolatban a Sans Intézet és az NBSZ NKI közös kiadványfolyamának 2022. szeptember havi számában is.

(A teljes méretért kattints a képre!)

Ezen jeles nap alkalmából az NBSZ NKI heti tippjében lépésről-lépésre bemutatjuk, hogy miként készíthető biztonsági mentés Android, illetve iPhone, iPad és iPad touch eszközökön.

Android

iPhone, iPad, iPad touch

Figyelem: Az egyes verziók, illetve gyártók eltérő menüstruktúrát, illetve menüpont elnevezéseket használhatnak. Amennyiben nem találjuk a lenti leírásban található beállításokat, forduljunk segítségért az eszköz gyártóhoz vagy a „Beállítások” menüben elérhető kulcsszavas kereső segítségével keressünk rá a „Biztonsági mentés” kifejezésre. Apple termékek esetén az alábbi három módszerrel lehet biztonsági mentést készíteni:

 • Biztonsági mentés iClouddal
 • Biztonsági mentés Mac géppel
 • és biztonsági mentés PC-vel.

Biztonsági mentés készítése a telefonról

 • Lépjünk a „Beállítások” > „Google” > „Biztonsági másolat” menüpontba, majd kattintsunk a „Biztonsági mentés készítése” lehetőségre!

(Teljes méretért kattints a képre!)

Biztonsági mentés készítése iClouddal:

 • Első lépésként állítsunk be internet hozzáférést (pl.: Wi-Fi) eszközünkhöz!
 • Ezt követően lépjünk a „Beállítások” majd a saját nevünkre kattintva az „iCloud” menüpontra és válasszuk az „iCloud biztonsági mentés” opciót!
 • Ebben a menüpontban láthatjuk, hogy engedélyezve van-e az automatikus biztonsági mentés, hogy mikor készült a legutóbbi sikeres mentésünk, illetve több eszköz esetén mely eszközeikről készültek biztonsági mentések.

(Teljes méretért kattints a képre!)

Biztonsági mentés helyének megadása:

 • A „Beállítások” > „Fiókok és biztonsági mentés” menüpontban kiválaszthatjuk melyik fiókunkba szeretnénk menteni a biztonsági másolatokat, illetve ugyanezen menüpontban új fiók felvételére is lehetőségünk van.

(Teljes méretért kattints a képre!)

Biztonsági mentés készítése Mac géppel:

 • macOS Catalina vagy újabb verziót futtató Mac rendszeren nyissunk meg egy Finder ablakot!
 • USB kábel segítségével csatlakoztassuk gépünkhöz azt az eszközt, amiről a biztonsági mentést szeretnénk készíteni!
 • Amennyiben a rendszer a jelkódunkat kéri vagy azt kérdezi, hogy „Megbízik ebben a számítógépben?”, kövessük a képernyőn megjelenő lépéseket, majd válasszuk ki a csatlakoztatott eszközünket! (Ha a rendszer nem jeleníti meg a készülékünket az alábbi oldalon találhatunk erre vonatkozóan segítséget.)
 • A „Biztonsági mentések” rész alatt kattintsunk a „Biztonsági mentés most” lehetőségre!
 • Ha a rendszer végzett, láthatjuk, hogy mikor készült a legutóbbi sikeres biztonsági mentésünk.

(Teljes méretért kattints a képre!)

A telefon automatikus biztonsági mentésének beállítása

 • Lépjünk a „Beállítások” > „Google” > „Biztonsági másolat” menüpontba, majd kattintsunk a „Biztonsági mentés készítése” lehetőségre!
 • Tipp: Amennyiben először járunk ebben a menüpontban, bekapcsolhatjuk a „Google One biztonsági mentés” opciót. Ebben az esetben kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat, majd ha a rendszer végzett az adatmentéssel, kiválaszthatjuk az egyes adattípusokat (alkalmazásadatok, híváslista, névjegyek, beállítások, SMS-ek, képek és videók, MMS üzenetek), amelyekről automatikus mentést szeretnénk készíteni.

(Teljes méretért kattints a képre!)

Biztonsági mentés készítése Windows PC-vel

 • Nyissuk meg az iTunes alkalmazást! (Amennyiben nincs telepítve az alkalmazás, az alábbi oldalról letölthetjük!)
 • USB kábel segítségével csatlakoztassuk gépünkhöz azt az eszközt, amiről a biztonsági mentést szeretnénk készíteni!
 • Amennyiben a rendszer a jelkódunkat kéri vagy azt kérdezi, hogy „Megbízik ebben a számítógépben?”, kövessük a képernyőn megjelenő lépéseket, majd válasszuk ki az iTunes-ban a csatlakoztatott eszközünket! (Ha a rendszer nem jeleníti meg a készülékünket az alábbi oldalon találhatunk erre vonatkozóan segítséget.)
 • A „Biztonsági mentések” rész alatt kattintsunk a „Biztonsági mentés” lehetőségre!
 • Ha a rendszer végzett, láthatjuk, hogy mikor készült a legutóbbi sikeres biztonsági mentésünk.

Képek forrása: support.apple

(Teljes méretért kattints a képre!)

Az Android eszközök biztonsági mentésével kapcsolatban bővebb információ érhető el a gyártó hivatalos súgó oldalán. Az Apple termékek biztonsági mentésével kapcsolatban bővebb információ érhető el a gyártó hivatalos súgó oldalán.