A világ számos országában fertőzik meg az Android készülékeket csaló SMS-ekkel

Egy Android eszközöket célzó rosszindulatú kampány világszerte több ezer Telegram botot használ, hogy SMS-ben küldött kártevőkkel fertőzze meg az eszközöket, és több mint 600 szolgáltatáshoz szerezzen meg egyszeri 2FA (Two-Factor Authentication) jelszavakat (OTP – One Time Password). A Zimperium kutatói 2022 február óta legalább 107 000 különböző malware mintát találtak a kampányhoz kapcsolódóan. A hackerek legfőbb motivációja ebben az esetben is a pénzügyi haszonszerzés, emellett fertőzött eszközöket használnak hitelesítésre és anonimizálásra.

Telegram csapda

Az SMS-ben küldött kártevőket malwereken vagy Telegram botokon keresztül terjesztik, amelyek automatizálják az áldozattal való kommunikációt.

A kártékony szoftverek az áldozatokat a Google Playt imitáló oldalakra irányítják át, amelyek azért, hogy növeljék a legitimitást és hamis bizalom érzetet keltsenek a felhasználóknál, magas letöltési számot mutatnak.

A Telegram botok elkérik az adott felhasználó telefonszámát, mielőtt letölthetnék az APK fájlt. Ezt követően a Telegram bot ezt a számot használja új APK létrehozására, lehetővé téve a személyre szabott nyomon követést és a jövőbeli támadásokat.

1. ábra Telegram bot Forrás: Zimperium

 

A Zimperium szerint a művelet 2600 Telegram botot használ a különböző Android APK-k népszerűsítésére, amelyeket 13 parancs- és vezérlőszerver (C2) vezérel.

Pénztermelés

A Zimperium megállapította, hogy a malware a rögzített SMS üzeneteket egy adott API végpontra továbbítja a “fastsms[.]su” webhelyen. Ezen az oldalon pedig hozzáférést vesznek külföldi “virtuális” telefonszámokhoz, amelyeket anonimizálásra valamint online platformokon és szolgáltatásokon való hitelesítésre használhatnak.

2. ábra Fast SMS weboldal Forrás: BleepingComputer

 

Az Android SMS hozzáférési engedélyek lehetővé teszik a malwareknek, hogy rögzítsék a fiókregisztrációhoz és a kétfaktoros hitelesítéshez szükséges OTP-ket.

3. ábra A rosszindulatú program az SMS-t a Fast SMS webhelyre szivárogtatja ki forrás: Zimperium

 

Így a fertőzött eszközöket az áldozatok tudta nélkül aktívan használja az adott szolgáltatás, amely jogosulatlan díjakat von maga után a mobilszámlákon, miközben nem csak az eszközük, hanem maguk az áldozatok is belekeveredhetnek illegális tevékenységekbe.

A telefonszámokkal való visszaélés elkerülése érdekében:

  • Minden esetben bizonyosodjunk meg arról, hogy az APK fájl amit telepíteni akarunk, az megbízható forrásból származik.
  • Ne engedélyezzünk az alkalmazásnak olyan funkciók használatát, melyek nem kapcsolódnak a szolgáltatáshoz.
  • Győződjünk meg arról, hogy a Play Protect aktív az eszközön.

A pénzügyi csalások elkerüléséhez többet megtudhat a kiberpajzs.hu weboldalán.

(bleepingcomputer.com)