AI Biztonság: Az Egyesült Királyság és az USA aláírt egy közös egyezményt a biztonságos AI tesztelések lefolytatásáról

Az Egyesült Királyság és az Amerikai Egyesült Államok aláírta a közös munkát biztosító mérföldkő jelentőségű egyezményt a fejlett AI teszteléséről.

Ez az első kétoldalú a témában: a hétfőn aláírt szerződés szövege szerint a két ország együtt fog működni, hogy a mesterséges intelligencia eszközei és az azokat támogató rendszerek biztonságosságát szolgáló stabil, megbízható módszerek kidolgozásra kerüljenek.

A brit technológiával foglalkozó miniszter Michelle Donelan szerint az egyezmény a Bletchley Parkban megrendezett 2023-as novemberi AI Biztonság Csúcstalálkozón fogalmazódott meg. Az eseményen a legfőbb AI vállalatok vezérigazgatói is részt vettek, mint pl. az OpenAI megalkotója Sam Altman, a Google DeepMind egyik fő alapítója, Demis Hassabis, de a milliárdos üzletember és techguru Elon Musk is megjelent. A találkozón amerikai és brit részről megalapításra került az AI Safety Institutes, amelynek célja a nyílt és zárt forráskódú AI rendszerek értékelése.

A két országban a legtöbb AI-al foglalkozó vállalat önmagát szabályozza. Jelenleg a kizárólag USA-ban tevékenykedő vállalatok még hajlanak az együttműködésre, de a szabályozó hatóságok jelenleg még elég megengedőek. A hatóságok még például nem kértek hozzáférést olyan érzékeny adatokhoz sem, amit a cégek nem szívesen osztanának meg; példának okáért az, hogy mennyire környezetszennyező a mesterséges intelligenciák működtetése.

Az Európai Unió mesterséges intelligenciákról szóló törvénye, amely hamarosan beiktatásra kerül, pontosan az ilyen érzékeny adatokat fogja megkövetelni némely AI rendszertől, mint pl. milyen veszélyeket hordoz magában, és milyen adatokat használ fel a működéséhez. Ezek az intézkedések rendkívül lényegesek, miután az OpenAI bejelentette, hogy a „magas kockázat” miatt nem fogja piacra dobni a hangutánzó szoftverét.

Az amerikai kereskedelmi miniszter Gina Raimondo szerint a megállapodás segíteni fog a kormányoknak a mesterséges intelligencia mélyebb megértésében, így képesek lesznek jobb iránymutatást adni a fejlesztésekben is.

(bbc.com)