IoT eszközök biztonsága – Biztonságos leselejtezés

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően okoseszközeink igen hamar, akár egy-két év alatt is elavulttá válhatnak, hiszen a piacon folyamatosan jelennek meg a nagyobb teljesítményű készülékek, amelyek egyre több és több funkcióval bírnak.

Amennyiben szeretnénk megszabadulni a már elavult, vagy tönkrement eszközeinktől, fontos, hogy mindezt megfelelő módon tegyük, és tisztában legyünk annak lehetséges káros következményeivel. Habár számunkra a készülék értéktelenné vált, annak egyszerű szemétbe dobásával jelentős mértékben kockáztatjuk az eszközön tárolt adataink – és nem mellesleg környezetünk – védelmét.

Így a leselejtezés során mindenképp érdemes a következő lépéseken végigmenni:

  • Amennyiben szeretnénk megőrizni az eszközön tárolt adatainkat, ne felejtsünk el biztonsági mentést készíteni róluk online (például felhőszolgáltatás igénybevételével), vagy offline (külső merevlemezre történő ) mentés formájában.
  • Válasszuk le a leselejtezni kívánt okoseszközünket a hálózatról.
  • A készüléken hajtsuk végre ─ legalább ─ a ,,gyári visszaállítás” műveletet, azonban jó, ha tudjuk, hogy ez nem jelenti adataink végleges törlését, ehhez speciális szoftvert kell alkalmaznunk.
  • Amennyiben tartozik online fiók az eszközhöz, ne feledjük, hogy annak törléséről is gondoskodnunk kell. A GDPR-ra (General Data Protection Regulation – Általános Adatvédelmi Rendelet) hivatkozva bármelyik szolgáltatótól kérhetjük az összes ránk vonatkozó adat törlését.
  • Okos készülékeink tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, amelyek károsak a környezetre ─ habár a jogszabályoknak és a technikai fejlődéseknek köszönhetően az újabb eszközök jelentősen kevesebb veszélyes anyagot tartalmaznak ─ ezért ne tegyük őket a kukába, az utcára, vagy a természetbe! Környezettudatos fogyasztóként gondoljunk arra, hogy az e-hulladék újrahasznosítható összetevőket is tartalmazhat, ezért olyan gyűjtőhelyekre dobjuk ki a készülékeket, ahol megfelelő eljárással képesek kezelni az e-hulladékokat.