Tanulj meg hackelni! – Felkészülés a HCSC-re

 

Idén is megrendezésre kerül a Hungarian Cyber Security Challenge 2021 (HCSC’21) elnevezésű IT biztonsági versenyünk, amelyre 2021. szeptember 01. és október 06. között várjuk a jelentkezőket.

Az esemény kapcsán, e heti tippünkben olyan weboldalak kerülnek bemutatásra, amelyek segíthetik a felkészülést a versenyre, a szakmai képességek fejlesztése mellet pedig meghozhatják a kedvet a jelentkezéshez.

HACKSPLANNINGhttps://www.hacksplaining.com

A Hacksplanning egy sérülékenységeket ismertető weboldal, ahol interaktív módon, lépésről-lépésre kerülnek bemutatásra a biztonsági rések kihasználásának módjai. Mindemellett olyan képzésekre is jelentkezni lehet a felületen, amelyek során a felhasználók megismerhetik a különböző sebezhetőségeket és az azok kihasználhatósága elleni védekezési opciókat.

Hack the Boxhttps://www.hackthebox.eu/

A Hack the Box egy, a pentester készségek tesztelésére készült online platform. Számos kihívás (challenge) és az ismertebb sérülékenységekkel konfigurált gépeket tartalmazó laborok is megtalálhatók a weboldalon, amelyek közül ráadásul némelyik valós környezetet szimulál, mások pedig ún. „Capture the flag” (CTF) feladatokat tartalmaznak. (A HCSC versenyen is ilyen típusú feladatokra számíthatnak a résztvevők.)

Ha valaki magánfelhasználóként keresi fel a weboldalt, egy egyszerű kihívás teljesítésével bizonyíthatja rátermettségét, amely lehetővé teszi, hogy csatlakozzon a weboldal privát hálózatához (HTB Labs). A gépek feltörésével, valamint a különböző kihívások teljesítésével egyre több pont szerezhető, amelyek elősegítik a Hírességek Csarnokában való előrelépést. Úgyhogy hajrá!

Try Hack Mehttps://tryhackme.com/

Szintén egy online platform, ahol interaktív tananyagok, gyakorló feladatok és kihívások várnak a felhasználókra, akik valós, a szervezetek által napjainkban is használt hálózati rendszerekkel tanulhatják meg a támadás és védekezés fortélyait. A hackeléssel még csak ismerkedők számára a kezdő szint segíti az alapvető kiberbiztonsági készségek elsajátítását.

VulnHub https://www.vulnhub.com/

A VulnHub remek lehetőséget biztosít az alapok elsajátításához, megértéséhez, és ennek a megszerzett tudásnak a gyakorlatba való átültetéséhez.

CoHackershttps://cohackers.co/

Jellemzően CTF típusú feladatok várják a felhasználókat, miután sikeresen teljesítették a regisztrációt megelőző beugró feladatot. Az oldalon kapcsolatba lehet lépni több jól ismert szakemberrel is, továbbá mentorprogramban való részvételre is lehetőség van.

Root Mehttps://www.root-me.org/

A RootMe egy regisztrációhoz kötött weboldal, ahol számtalan oktatási anyag, valamint különböző feladat és kihívás vár a felhasználókra. A CTF típusú feladatok megoldása mellett, kihívások teljesítésére is van lehetőség, miközben több hasznos eszköz is elérhető az oldalon.

Codeacademyhttps://www.codecademy.com/

A hackeléshez bizony programozási ismeretekre is szükség van, aminek elsajátításához segítséget nyújthat a Codeacademy. A felhasználók számos programozási nyelvvel (HTML & CSS, Python, JavaScript, Java, SQL, Bash/Shell, Ruby, C++, R, C#, PHP, Go, Swift, Kotlin) megismerkedhetnek azok különböző alkalmazási területein keresztül, mint például a webfejlesztés, a játék- és mobilfejlesztés, a gépi tanulás, a kiberbiztonság vagy a web design.