A Microsoft védelmet ígér a káros OneNote csatolmányokkal szemben

A Microsoft fokozott védelmet vezet be azon adathalász támadások ellen, amelyekben Microsoft OneNote fájlokon keresztül rosszindulatú szoftvereket terjesztenek.

A Microsoft friss közlése szerint 2023 áprilisában válik elérhetővé a védelmi funkció, amelyben a felhasználók többek között értesítést kapnak, ha a OneNote a fájlokat a rendszer veszélyesnek ítéli.

A közelmúltban megsokszorozódott azoknak az adathalász támadásoknak a száma, ahol a fenyegető szereplők ‘.one’ fájlkiterjesztésű OneNote-dokumentumokat használtak beágyazott fájlok elrejtéséhez, arra kérve a célpontokat, hogy kattintsanak a dokumentum megtekintéséhez.

A dupla kattintás elindítja a beágyazott fájlt, ami ártalmatlannak tűnhet, azonban súlyos következményekkel járhat.

Mindazonáltal ez nem egy újkeletű támadásfajta, a Microsoft Office makrók kihasználását gyakran alkalmazzák a különböző adathalász támadások során.

Mit tehetünk ellene?

Az ilyen típusú adathalász támadások megelőzése érdekében a levelezőrendszerünkben beállíthatjuk, hogy az automatikusan blokkolja a ‘.one’ kiterjesztésű OneNote-dokumentumokat. (Természetesen vegyük figyelembe, hogy ezzel az esetleges legitim csatolmányok is blokkolásra kerülnek.)

Windows rendszergazdák a Microsoft Office csoportházirendek segítségével megakadályozhatják a beágyazott OneNote-fájlok indítását is.

Ehhez telepíteni kell a Microsoft 365/Microsoft Office csoportházirend-sablonokat, és engedélyezni kell a „Beágyazott fájlok letiltása” és a „Beágyazott fájlok blokkolt kiterjesztések” Microsoft OneNote házirendeket.

Microsoft OneNote csoportházirendek (BleepingComputer)

A fenyegetést jelentő szereplők 2022. december közepe óta használják a OneNote dokumentumokat spear phishing kampányokban, ahogy arról a Trustwave is beszámolt.

A OneNote-ra való áttérés azután történt, hogy a Microsoft alapértelmezés szerint letiltotta a Word és Excel makrókat, és patchelte a Mark of the Web (MoTW) megkerülésére szolgáló nulladik napi sérülékenységet, amelyben ISO- és ZIP-fájlokon keresztül rosszindulatú programokat terjesztettek.

(bleepingcomputer.com)