Számos új biztonsági funkció érhető el a Google Chrome böngészőben

A Google Chrome Safety Check funkciója a program futtatása közben a háttérben működik és ellenőrzi, hogy a böngészőben elmentett jelszavak nem kerültek-e veszélybe.

Továbbá a Chrome figyelmezteti az asztali verziót használókat akkor is, ha veszélyesnek minősített (Chrome Web Store-ból letöltött) bővítményeket használnak.  A Chrome legújabb verziója, amennyiben a „Biztonságos böngészés” funkció be van kapcsolva, blokkolja a Google által potenciálisan veszélyesnek minősített weboldalak listáján szereplő webhelyeket.

„Az asztali számítógépeken a Chrome Biztonsági ellenőrzése mostantól automatikusan fut a háttérben (…), és ezek a figyelmeztetések meg fognak jelenni a Chrome ’Eszköztár testreszabás’ menüjében.” – mondta Sabine Borsay, a Chrome csoport termékmenedzsere.

Emellett a Google kibővítette a Safety Check funkcióit azzal, hogy automatikusan visszavonja a jogosultságokat, például a felhasználók tartózkodási helyéhez vagy mikrofonjához való hozzáférést olyan weboldalak esetében, amelyeket már régóta nem látogatott meg az adott felhasználó. A Safety Check a túlzott számú értesítést megjelenítő webhelyeket is jelzi, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára azok gyors letiltását.

A Safety Check ezen kívül összehasonlítja a bejelentkezési hitelesítő adatokat a korábbi adatszivárgások során feltárt adatokkal. Ráadásul ellenőrzi a gyenge és könnyen kitalálható jelszavakat is, amelyek miatt a felhasználók könnyen eshetnek áldozatul egy brute force-támadásnak vagy egyéb jelszófeltörési kísérletnek.

Az elmúlt hetekben a Google egy új Chrome-funkciót is bevezetett, amely lehetővé teszi az asztali felhasználók számára, hogy elmentsék a megnyitott lapokat, és más asztali eszközökön folytassák a böngészést.
A Chrome teljesítményvezérlői, például a memóriakímélő mód is frissítést kapott, és ezáltal több információval szolgál arról, hogyan lehet a böngésző működését gördülékenyebbé tenni.

A Google tovább fokozta a Chrome-felhasználók internetes biztonságát azzal, hogy minden nem biztonságos HTTP-kérést automatikusan HTTPS-kéréssé alakít át. Ennek a funkciónak a korlátozott bevezetése júliusban kezdődött, de 2023 októberétől már minden felhasználóra kiterjesztették a Stabil csatornában (Stable Channel).
A vállalat szeptemberben azt is bejelentette, hogy a Safe Browsing funkció lehetővé teszi a valós idejű adathalászat elleni védelmet. Ehhez egy helyben tárolt listát használ fel, mely a felhasználók által rosszindulatúnak ismert URL-eket tartalmazza.

(bleepingcomputer.com)