Új biztonsági funkció jelent meg a Google Chrome-ban

A Google Chrome böngészőben egy olyan új funkció áll tesztelés alatt, amely képes figyelmeztetni a felhasználókat, amennyiben egy korábban általuk telepített bővítmény eltávolításra került a webáruházból rosszindulatú tevékenységre hivatkozva.

A Chrome Webáruházban hatalmas mennyiségű böngészőbővítményt tesznek közzé, amelyeket felugró és átirányító hirdetésekkel népszerűsítenek. Ezeket a bővítményeket olyan céllal készítik, hogy nyomon kövessék a keresési előzményeket, átirányítsák a felhasználókat egyes partneroldalakra vagy súlyosabb esetekben ellopják a Gmail és Facebook fiókjait. Azok a bővítmények, amelyeket a Google rosszindulatú szoftverként észlel, majd eltávolítja az áruházból, a felhasználók számára továbbra is elérhetőek maradnak. Azonban ebben az esetben a Safety Check funkció bekapcsolásával értesítést kaphatunk, ezáltal manuálisan törölhetjük a káros bővítményeket.

Hogyan próbálhatjuk ki az új funkciót?

A funkció a Chrome 117-ben lép életbe, azonban már a 116-os verzióban is kipróbálható:

  1. másoljuk be a Chrome „chrome://flags/#safety-check-extensions URL címét a címsorba, és nyomjunk entert,
  2. majd a Chrome Flags betöltődése után a „Bővítmények modulja a biztonsági ellenőrzésben” funkció kiemelésre kerül,
  3. engedélyezzük a funkciót
  4. indítsuk újra a böngészőt!

Hogyan ellenőrizhetjük a már meglévő bővítményeinket?

Amennyiben engedélyezzük a Safety Check funkciót, a beállításoknál az „Adatvédelem és biztonság” aloldalon megjelenik egy új lehetőség, amellyel ellenőrizhetjük a Chrome Webáruházból eltávolított bővítményeket, ahogy azt alábbiakban bemutatjuk.

Chrome bővítmények biztonsági ellenőrzése. Forrás: Google

A linkre kattintva a bővítmény oldalára jutunk, ahol felsorolásra kerülnek az eltávolított bővítmények és az eltávolításuknak az okai.

A Chrome Webáruházból eltávolított potenciálisan rosszindulatú bővítmények. Forrás: Google

Adataink és számítógépünk védelme érdekében a rosszindulatú szoftverként észlelt bővítmények eltávolítása erősen ajánlott.

A Google létrehozott egy irányelveket tartalmazó weboldalt, ahol megtudhatjuk, hogy milyen esetekben távolítható el egy bővítmény a webáruházból.