Adathalász (Phishing) weboldalak

Adathalász weboldalnak nevezünk egy olyan oldalt, amely egy ismert szervezet, vagy vállalat hivatalos oldalának láttatja magát, és megpróbál személyes adatokat, jellemzően felhasználói azonosítókat, jelszavakat, bankkártya adatokat megszerezni tőlünk.

A csalók gyakran kéretlen levelek, azonnali üzenetek küldésével igyekeznek rávenni a felhasználókat, hogy az üzenetben szereplő hivatkozásra rákattintsanak, amely az adathalász oldalra vezeti őket. Ha a felhasználók követik az ott szereplő utasításokat, akkor áldozattá válhatnak.

Adathalász tevékenység kapcsán többféle módon lehetünk érintettek:

  • egyrészt áldozattá válhatunk pl. egy becsapós e-mail utasításainak követésével (linkre történő kattintás, adatok megadása)
  • az általunk üzemeltetett web szerverre is kerülhet fel adathalász tartalom, például a gyakran használt, webes keretrendszerek ismert sérülékenységeinek kihasználása által

Megelőzés érdekében javasolható, hogy ne nyissunk meg ismeretlen forrásból származó kéretlen leveleket, és ha ezt mégis megtettük volna, (vagy a levelező kliens a beállításainál fogva automatikusan megjeleníti azt), ne kattintsunk az üzenetben szereplő hivatkozásokra!

Vállalati környezetben fontos a felhasználók és az ügyfelek képzése, biztonságtudatosításának rendszeressé tétele. E mellett a böngészők is képesek figyelmeztetni kártékony, mások által már lejelentett oldalakra.

Saját üzemeltetésű weboldal esetén ajánlott a felhasznált keretrendszer rendszeres frissítése. Ha adathalász oldallal találkozunk és a böngészőnk nem figyelmeztetett rá, akkor több, erre alkalmas oldalon mi magunk is lejelenthetjük azt.

Phishing bejelentő oldalak:

Vállalati környezetben az informatikai biztonsági szabályzatban (IBSZ) részletezett módon járjunk el. Ha arról kapunk értesítést, hogy az általunk üzemeltetett web szerveren adathalász tartalom található, akkor a felhasznált keretrendszerek integritásának ellenőrzésére már lézeteznek eszközök. Az egyes, gyakran használt tartalomkezelő keretrendszerek (Drupal, Joomla!, WordPress, MediaWiki, stb.) mentésére, helyreállítására vonatkozó részletes leírás a gyártói oldalakon olvasható.